DIRECT NEGO – Ada Lagi ker??

Tamatnya PENA AJAIB.

Oleh Ibnu Khuzaimah

Pena ajaib, the mighty stroke of a pen, yang begitu popular pada zaman Khir Toyo sudah ditalkinkan pada oleh Khalid Ibrahim, Menteri Besar Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor.

Terbaru dalam kenyataannya, Khalid memberitahu beliau mempunyai senarai syarikat-syarikat yang berlainan nama tetapi dikuasai oleh individu tertentu sahaja dan selalu mendapat projek runding terus.

Dengan ini bermakna, projek-projek runding terus atau Direct Negotiations tidak lagi jadi amalan di Selangor.

Kaedah runding terus zaman Khir Toyo menyaksikan berbagai karenah berbau rasuah.

Natijah yang paling nyata ialah wujudnya sekumpulan kapitalis yang sewenang-wenangnya menidakkan hak usahawan lain yang mungkin lebih berwibawa dari mereka ini. Kronisma pula tumbuh seperti cendawan selepas musim hujan.

Runding terus zaman Khir Toyo menunjukkan peningkatan harga yang melampau-lampau.

Bagaimanapun, penamatan hayat pena ajaib oleh Khalid hendaklah dipanjangkan ke peringkat bawah. Bukan setakat pejabat MB sahaja.

Diperingkat Kerajaan Tempatan, Pejabat Daerah, Malah Pejabat SUK sendiri berlaku pelbagai bentuk penyalahgunaan kuasa dalam memberikan kerja dan projek kecil dan sederhana bernilai ratusan ribu ke bawah.

Terdapat sesetengah YDP PBT dan Pegawai Daerah yang berkuasa seperti raja yang membina kroni masing-masing bila menjadi penjawat jawatan tersebut. Selain raja lahir pula ‘little napoleons’ di jabatan kerajaan.

Di sebuah daerah di utara Selangor, terbukti beberapa orang sahaja yang mendapat keutamaan oleh YDP PBT untuk menjalankan kerja-kerja Majlis Daerah. Begitu juga dengan kUasa-kuasa projek di bahagian PLB, dan lain-lain jabatan sering berlaku pemudah dapat kepada beberapa kroni mereka sahaja.

Mungkin nama syarikat lain-lain tetapi, pemegang lesen orang yang sama. Akhirnya, empunya lesen hanya makan kamsen 5-10 persen. Matlamat merealisasikan MPPB (masyarakat perdagangan dan perindustrian bumiputra) sebenarnya sudah lama dinodai oleh kalimat “runding terus” dan kronisma yang subur pada zaman Khir Toyo.

Amaran dan teguran oleh Tan Sri MB tidak memberi apa-apa kesan sangat jika tidak dihunus dipedang pemutus. Pembontot-pembontot MB dengan angguk dan senyum perlu diperhatikan keikhlasan senyum mereka, kemungkinan besar telunjuk lurus kelingking berkait.

Bagi syarikat-syarikat konlomerat besar yang lebar kuasa ekonominya, yang memangkin misi ekonomi bolos dan boros Khir Toyo di masa lalu, akan berbuat apa sahaja untuk menjaga kepentingan mereka di Selangor.

Tahniah dan syabas kepada dasar Selangor baru. ADIL, BERSIH, AMANAH DAN BERKEBAJIKAN. Rakyat sungguh gembira sambil memerhati.

PENA AJAIB SUDAH TIADA, PEDANG PENGHUNUS DITARIK DARI SARUNGNYA.

One Response

  1. Syabass kepada MB Tan Sri Dato Khalid….

    Kepada Mantat MB dulu …apa nama dia K.Toyo…….

    Baik lu bertaubat lahhh……

    Lu asyik asyik kata…asalkan ikut procedure semua kita lulus…..

    LULUS PADA GENG GENG LU LAH NIE…..

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: