Pembersihan di Selangor – ‘precedent’ yang bahaya

Oleh Zamlan Arabi

Laporan sedang berlakunya pembersihan di Selangor menjadi bahan yang agak panas lewat minggu yang lalu. Bagaimanapun kepanasan itu tenggelam dengan sensasi sodomi Anwar Ibrahim – Saiful Bukhari.

Laporan Sinar Harian, 5 Julai 2008, sehingga kini , Maimunah Said (Muzium), Prof Razali Agus (Unisel),Takril Tasuki dan Seorang Pengurus Asrama Yayasan Selangor merupakan antara “casualty” awal “departmental cleansing” di Selangor Negeri Maju dibawah teraju Tan Sri Khalid Ibrahim.

Bagaimanapun Takril Tasuki dan Pengurus AYS masih bertugas, malahan Takril Tasuki diberitakan akan dinaik pangkat memimpin sebuah GLC besar Selangor. Untuk satu catatan, Yayasan Selangor berada di zaman keemerosotan sejak Takril Tasuki menjadi CEO nya.

Dalam isu pembersihan ini, Menteri Besarnya Abd Khalid Ibrahim menjadi sasaran kritikan lantaran kenyaataannya yang berupa “mulut dulu baru kepala”.

Contohnya, dalam kes pemberhentian Maimunah Mohd Said, Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar menunjukan sifat “non-statemanship” dengan mudah memberi gelar “artifak” kepada Maimunah sedangkan pada masa yang sama, Khalid juga layak diartifakkan kerana usianya yang lebih. Bukankah Khalid juga layak mengisi borang Takaful warga emas Selangor? Jika sakit dapatlah meringankan kos rawatan hospital dan jika mati mendapat wang pampasan yang ciput bagi Khalid.

Pembersihan seterusnya bergerak ke UNISEL, Universiti Swasta milik Kerajaan Negeri Selangor. Professor Razali Agus menjadi pilihan untuk ditamatkan siarannya kerana tidak dikekalkan dalam jawatan sebanyak dua kali tempuh percubaan. Razali dicutikan sehingga tamat tempuhnya dengan gaji penuh kira-kira RM22 ribu sebulan.

Bagaimanapun Timbalannya, Profesor Rustam Abbas juga diperintahkan pulang ke sarang lamanya di UiTM. Pada asalnya Rustam diminta menghabiskan tempuh sebulan tetapi seminggu selepas itu arahan baru dari Pejabat Menteri Besar ialah keluar pejabat dengan segera seperti mana arahan kepada Razali Agus.

Antara Razali dan Rustam, kedua-dua mereka tidak bertemu angin dan kini dua-dua juga ditamatkan siarannya. Beberapa misteri yang tidak terongkai ditrasai dalam penamatan khidmat kedua mereka ini.

Pertama, mengapa Razali sebagai NC Unisel tidak dikekalkan ke jawatan sehingga dua kali? Siapakah yang bertanggungjawab dalam perkara ini? “Who Actually hire & fire in Selangor?”

Jika Setiausaha Kerajaan Negeri yang bertanggung jawab, satu penjelasan perlu dibuat. Ini kerana dari sudut profesional amat mengaibkan bagi Razali Agus untuk diberhentikan kerana gagal dalam dua tempuh percubaan! Perlu diingat, Razali Agus bukan menjawat jawatan kerani atau pegawai rendah.

Pemberhentian Razali juga jika dijadikan sebagai kes rujukan masa hadapan akan memberi natijah yang tidak sihat dalam struktur perkhidmatan di Selangor.

Kedua, Rustam Abbas juga dihantar balik ke sarang lamanya walaupun masih ada empat bulan tempuh perkhidmatannya iaitu sehingga bulan Disember. Mengikut sumber yang boleh dipercayai dalam mesyuarat lembaga universiti, Exco Pendidikan, Halimah Ali menimbulkan isu laporan BPR terhadap Rustam.

Persoalannya apakah pihak BPR sudah menyelesaikan siasatan samada membersihkan nama Rustam atau mendakwa beliau.

Sebelum pemberhentian dua akademia ini, Hj Yahya Saari, Pegawai Khas Mentri Besar juga digantung jawatan selama dua bulan lantaran ada siasatan BPR terhadapnya kerana memberi surat sokongan kerja kepada kontraktor.

Penggantungan ini lebih bermaksud pemecatan kerana serentak itu, pihak Menteri Besar sudah menyenaraikan Saudara Zahir Hasan sebagai ganti Yahya. Kerana itu juga Hj Yahya terus menghantar surat perletakan jawatannya.

Sejak bilakah siasatan BPR dijadikan sebagai asas pemberhentian dan pemecatan? Undang-undang sendiri menjelaskan seseorang itu tidak bersalah sehingga ia didapati bersalah oleh mahkamah keadilan. Jika asas siasatan BPR diambil sebagai asas pemecatan, maka ia akan menjadi satu precedent yang amat bahaya di masa hadapan.

Bagaimana nanti jika lahir lebih ramai manusia seperti Remy Iskandar, yang mahu melapor apa yang diarahkan kepadanya tanpa usul periksa akan berlakukah pemecatan dan penggantungan segera seperti dalam kes-kes terpilih di atas?

Apakah nanti ada mana-mana pelacur diupah untuk mengaku berzina dengan menteri besar, dibuat laporan, maka Menteri Besar perlu digantong atau terus pecat jawatan?

Apakah nanti jika ada dakwaan bahawa Halimah Ali melakukan rasuah atau tindakan berunsur rasuah, maka beliau juga perlu digantung atau dipecat sebelum mahkamah membuat keputusan?

Atau… Apakah pentadbiran Kerajaan Negeri pimpinan Khalid hari ini melakukan pembersihgan terpilih? Apakah ada usaha untuk mewujudkan sebuah Kerajaan YES Man di Selangor?. Pergerakan ke arah itu semakin menyerlah, beri sedikit masa, jawapan pasti muncul.

Selangor akan menghadapi ‘brain- drain’ dalam masa mendatang kerana rasa tidak ‘secure’ untuk berkhidmat di Negeri Selangor. Akhirnya, Khalid Ibrahim sendiri perlu membuat kira-kira apakah dia juga sudah “secure’ ???

Advertisements

One Response

 1. Adalah menjadi kebiasaan apabila Sesebuah Rumah Banglo mendapat Tuan Punya Baru….
  maka yg mula mula dilakukan ialah
  Membuang apa sajer Perabut yg LUSOH…
  Membaiki Perabut2 yg masih boleh digunapakai
  Mengubahsuai mana2 yg perlu
  Menukar CAT ikut Citarase yg BARU
  Membasuh RUMAH sebersih BERSIH nye.
  Mencatas pokok2 serta menebas rumput dan lalang
  Meletak Racun Serangga Perosak dan Anai Anai.
  Dan lain Urusan Pembersihan.
  Agar rumah itu kelihatan lebih ceria serta mempunyai Identiti yang baru,…
  Sesuai dengan CITARASE Tuan Punyer Baru..
  Begitulah yg terjadi Kini….
  Berilah Peluang dan Tunjuk Ajar….

  Yang masuk rumah tu pulak, ingatlah tukang-tukang rumah yang tolong buat rumah.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: